sds-indicatoare-orientare

Indicatoare de orientare

Indicatoare de orientare

Indicatoare de orientare.Pentru a deveni un bun conducator auto trebuie sa stii sa te orientezi. In acest blog vom aborda indicatoarele de orientare – marcaj cat si cateva explicatii si sugestii.

Indicatoarele rutiere se monteaza de obicei pe partea dreapta a drumului. Indicatoarele se adreseaza tuturor conducatorilor din sensul de mers. Indicatoarele folosesc forme si culori diferite pentru a delimita semnificatia lor.

g32

 Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii

Este instalat la 100-200 m de o intersectie de drumuri. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale    sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.


g31

Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri

In localitate se amplaseaza la 50-100 m de intersectia denivelata de drumuri, iar in afara localitatii la 100-200 m. In general,  se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

 


g30

Presemnalizarea directiilor indicate

Poate fi intalnit in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie. Are rolul de a informa conducatorul auto despre diferitele  trasee pe care le poate urma.


g29

 Presemnalizarea traseului de evitare a localitatii

Conducatorul auto va intalni acest indicator la 100-200 m de intersectia cu drumul de ocolire a localitatii (indicatorul  marcand tocmai ruta ce permite evitarea localitatii). Pe indicator mai pot fi scrise si alte trasee, spre alte localitati importante.


g27

Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu

Se monteaza in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie cu sens giratoriu. Are rolul de a informa conducatorul auto  asupra diferitelor trasee.


F6

 

 Drum inchis sau deschis circulatiei publice

Se instaleaza pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducatorii de vehicule daca un drum este deschis sau nu  circulatiei publice.


g34

Presemnalizarea traseului de urmat in cazul unei restrictii de circulatie

Conducatorul auto poate intalni acest indicator amplast la 100-200 m de intersectia cu drumul de evitare. Acest indicator  poate fi montat si in orase, avand un caracter permanent (cand indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter  temporar (cand indicatorul este negru pe un fond galben).


g26

 Presemnalizarea pe autostrada pentru parcare

Indicatorul alaturat se monteaza pe o autostrada pentru a indica conducatorilor auto spatiile special amenajate unde pot  parca.


g25

 Presemnalizarea pe autostrada pentru spatiu de servicii

Are rolul de a preciza locul unde se afla spatiul de servicii, pe o autostrada.

 

 


 

g24

Confirmarea directiei de mers pentru autostrada spre localitati mai importante si distantele pana la acestea

 

 


 

g23 Presemnalizarea unui loc periculos, o intersectie sau o restrictie pe un drum lateral

In localitate se amplaseaza la 50-100 m, iar in afara localitatii la 100-200 m de un loc periculos sau de o alta restrictie.


g22

 Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga

Indicatorul se aseaza inainte unei intersectii, care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Are rolul de a orienta conducatorul de vehicul asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze daca vrea sa vireze la stanga.


 

 F14Banda rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in orase, pe drumurile cu mai multe benzi, pentru a informa conduatorul  auto ca una dintre benzi este rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane. Zona de actiune a  indicatorului se termina la prima intersectie.


F15

 Drum fara iesire

Se amplaseaza la intersectia drumului public cu un drum fara iesire.

 


 

F16Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: inainte

 


 

F17Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la dreapta

 


 

F18Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la stanga

 


 

F19Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F20Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F21Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F22Banda destinata ciurculatiei vehiculelor lente Este amplasat pe drumurile publice si are rolul de a orienta conducatorii auto asupra benzii pe care se deplaseaza vehiculele lente, cu viteze mai mici decat cea inscriptionata pe panou.

 


 

F23Terminarea benzii de circulatie din dreapta a partii carosabile Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

 


 

F24Terminarea benzii de circulatie din stanga a partii carosabile Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

 


 

F25Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

 


 

g21Viteza minima obligatorie pentru diferite benzi de circulatie Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

 


 

g20Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe acelasi sens de circulatie. Are rolul de a-i obliga pe conducatorii auto sa circule cu o viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicator pentru banda respectiva.

 


 

g35Banda de circulatie rezervata autovehiculelor de transport public de persoane Acest indicator are rolul de a le interzice conducatorilor de vehicule sa circule pe benzile destinate exclusiv transportului public de persoane.

 


g19Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g18Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g17Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g16Directia de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri Conducatorul auto poate intalni acest indicator la inceputul unei localitati si pe parcurul acesteia. Are rolul de a informa conducatorii de autovehicule destinate transportului de marfuri asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze.


 

g15Directia spre obiectivul turistic Acest indicator are rolul de a-i informa pe turisti in ce directie se afla obiectivele turistice.


 

g14Directia spre obiective locale Indicatorul din imagine se monteaza in localitati pentru a informa conducatorii de vehicule asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la obiectivul local inscriptionat pe indicator.


 

g13Directia spre aeroport Se monteaza la intersectia drumului public cu un drum de acces spre aeroport.


 

g12Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.


 

g11Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.


 

g10Drum national  Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului national.


 

g9Drum judetean Drum judetean Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum judetean. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului judetean.


 

g8Drum comunal Drum comunal Se monteaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum comunal. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului comunal.


 

g7Drum deschis traficului international Drum deschis traficului international Directia drumului deschis traficului international Directia drumului deschis traficului international Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum deschis traficului international.


 

g6Intrare in localitate  Se amplaseaza la intrarea intr-o localitate, marcand inceputul acesteia.


 

g5Intrare in localitate  Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.


 

g4Intrare in localitate Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.


 

g3Iesire din localitate  Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea dintr-o localitate, daca pe urmatorii 300 m nu este instalat un alt indicator care sa indice intrarea intr-o alta localitate.


 

g2Iesire din localitate  Se amplaseaza la iesirea dintr-o localitate.


 

g1Limita de judet Limita de judet Se amplaseaza la intrarea intr-un judet, marcand granita judeteana.