Arta condusului = stiinta de a te opri
SCOALA DE SOFERI BRASOV
Stiti desigur in cate secunde poate sa ajunga automobilul dumneavoastra preferat de la 0 la 100 de km/h. Stiti si cati metri ii sunt necesari aceluiasi automobil sa opreasca de la 100 km/h la 0?
Ati observat, cu siguranta, faptul ca la primul contact cu un autoturism nou marea majoritate vrea sa „auda motorul”, accelerand de cateva ori in gol pana in zona rosie a turometrului, marimea zambetului fiind direct proportionala cu numarul decibelilor.
Incercati sa va aduceti aminte daca dupa acest episod ati vazut pe cineva incercand sa vada cum reactioneaza masina la franare si cat de eficiente sunt franele. Numarul acestora este foarte mic iar daca va ganditi si nu va amintiti sa fi vazut pe nimeni acest lucru este foarte posibil.

Stiinta de a te opri
Chiar si pe perioada scolii de soferi, constientizand sau nu, cu exceptia orei in care invatati plecarea de pe loc si schimbarea treptelor de viteza restul orelor se refera direct sau indirect la cum, cand si unde trebuie sa oprim.
Pentru a putea face acest lucru trebuie sa cunoastem foarte bine reactia si eficienta sistemului de franare al autoturismului pe care il conducem iar in cazul in care conducem un autoturism cu care nu am mai circulat pana atunci, inainte de a ne lansa in ritmul cu care suntem obisnuiti trebuie sa verificam reactia si eficienta sistemului.
La fel cum caracteristicile de putere si cuplu ale motorului difera de la un model de autoturism la altul la fel difera si caracteristicile de franare ale acestora.
Daca in majoritatea cazurilor nu este important in cat timp ajungem la o anumita viteza, de fiecare este foarte importanta, chiar vitala, distanta in care ne putem opri.
Data viitoare cand verificati caracteristicile unui automobil nu neglijati partea referitoare la franare, este vorba de siguranta dumneavoastra si a celor dragi.