BLOG

Cutie de viteze automata

SCOALA DE SOFERI BRASOV

Odata cu aparitia primului automobil au inceptut si eforturile de imbunatatire constanta  a acestuia. S-au luat in vedere atat performanta cat si cat si siguranta in exploatare pe care deplasarea cu un automobil trebuie sa o ofere atat ocupantilor automobilului cat si celorlalti participanti la trafic.

Producatorii de automobile au dezvoltat sisteme de siguranta active care permit automobilului sa corecteze eventualele greseli ale conducatorului si prevenirea unor situatii periculoase.

Sistemele antiblocare la franare, antipatinare la pornire, stabilitate in viraje si directie activa sunt deja in echiparea standard a marii majoritati a automobilelor.

 

acoala-de-soferi-brasov-cutie-automata-categoria-b

Odata cu marirea traficului s-au introdus cutiile de viteza automate plecand de la aceleasi  premise de siguranta rutiera si confort in exploatare.

Utilizarea unui automobil dotat cu cutie de viteze automata permite concentarea atentiei la conditiile si situatiile aparute in trafic fara a mai fi nevoie sa schimbati treapta de viteza pentru adaptarea acesteia la caracteristicile dinamice dorite.

Toate aceste lucruri sunt facute in mod automat. Mai mult decat atat, cutia de viteze automata perimite sa aveti in permanenta ambele maini pe volanul automobilului, lucru esential pentru o reactie prompta.

Cutiile de viteza automate moderne au posibilitatea de a rula mai multe programe de schimbare a treptelor functie de situatia in care va aflati si anume: program economic, program normal si program sport raspunzand astfel si celor cu pretentii „sportive”.

 

Sincronizarea cutiei de viteze cu calculatorul motorului va permit rularea in conditii optime atat din punct de vedere al caracteristicilor dinamice cat si al celor de consum.

  • Veti pleca de pe loc intotdeauna in treapta I
  • Pentru a pleca de pe loc trebuie numai sa ridicati piciorul de pe frana
  • Nu veti opri niciodata motorul pentru ca nu ati selectat treapta de viteza corecta
  • Nu veti mai schimba de cateva zeci de ori treapta de viteza intre 2 intersectii
  • La depasire, prin apasarea brusca a acceleratiei, cutia automata va schimba inapoi numarul de trepte necesare
  • La oprire nu trebuie decat sa tineti piciorul pe frana
  • Veti avea tot timpul ambele maini pe volan
  • La viteza de croaziera cutia automata alege treapta de viteza in care veti avea consumul minim.