Scoala de soferi Brasov SDS Automobile http://sdsautomobile.ro Simplu.Direct.Sigur Mon, 26 Jun 2017 17:57:50 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Cutie de viteze automata http://sdsautomobile.ro/cutie-de-viteze-automata/ http://sdsautomobile.ro/cutie-de-viteze-automata/#respond Sun, 26 Feb 2017 13:05:31 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2606 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third] Odata cu aparitia primului automobil au inceptut si eforturile de imbunatatire constanta a acestuia. S-au luat in vedere atat performanta cat si cat si siguranta in exploatare pe care...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2568" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Cutie de viteze automata appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
scoala-de-soferi-sds-automobile-blog-entry

Cutie de viteze automata

Cutie de viteze automata

Cutie de viteze automata, Odata cu aparitia primului automobil au inceptut si eforturile de imbunatatire constanta  a acestuia. S-au luat in vedere atat performanta cat si cat si siguranta in exploatare pe care deplasarea cu un automobil trebuie sa o ofere atat ocupantilor automobilului cat si celorlalti participanti la trafic.

Producatorii de automobile au dezvoltat sisteme de siguranta active care permit automobilului sa corecteze eventualele greseli ale conducatorului si prevenirea unor situatii periculoase. Sistemele antiblocare la franare, antipatinare la pornire, stabilitate in viraje si directie activa sunt deja in echiparea standard a marii majoritati a automobilelor.

Odata cu marirea traficului s-au introdus cutiile de viteza automate plecand de la aceleasi  premise de siguranta rutiera si confort in exploatare.

 Utilizarea unui automobil dotat cu cutie de viteze automata

sds-automobile-blog-audi-a6-cutie-automata

Utilizarea unui automobil dotat cu cutie de viteze automata permite concentarea atentiei la conditiile si situatiile aparute in trafic fara a mai fi nevoie sa schimbati treapta de viteza pentru adaptarea acesteia la caracteristicile dinamice dorite. Toate aceste lucruri sunt facute in mod automat. Mai mult decat atat, cutia de viteze automata perimite sa aveti in permanenta ambele maini pe volanul automobilului, lucru esential pentru o reactie prompta.

Cutiile de viteza automate moderne au posibilitatea de a rula mai multe programe de schimbare a treptelor functie de situatia in care va aflati si anume: program economic, program normal si program sport raspunzand astfel si celor cu pretentii „sportive” . Sincronizarea cutiei de viteze cu calculatorul motorului va permit rularea in conditii optime atat din punct de vedere al caracteristicilor dinamice cat si al celor de consum.

 • Veti pleca de pe loc intotdeauna in treapta I
 • Pentru a pleca de pe loc trebuie numai sa ridicati piciorul de pe frana
 • Nu veti opri niciodata motorul pentru ca nu ati selectat treapta de viteza corecta
 • Nu veti mai schimba de cateva zeci de ori treapta de viteza intre 2 intersectii
 • La depasire, prin apasarea brusca a acceleratiei, cutia automata va schimba inapoi numarul de trepte necesare
 • La oprire nu trebuie decat sa tineti piciorul pe frana
 • Veti avea tot timpul ambele maini pe volan
 • La viteza de croaziera cutia automata alege treapta de viteza in care veti avea consumul minim.

The post Cutie de viteze automata appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/cutie-de-viteze-automata/feed/ 0
Inchirieri auto pentru incepatori ! http://sdsautomobile.ro/inchirieri-auto-pentru-incepatori/ http://sdsautomobile.ro/inchirieri-auto-pentru-incepatori/#respond Mon, 15 Aug 2016 06:37:53 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=3193 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third] Pentru tinerii sub 21 de ani sau pentru conducatorii auto cu experienta sub 12 luni...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2568" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Inchirieri auto pentru incepatori ! appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
inchirieri-auto

Inchirieri auto pentru incepatori

Inchirieri auto

Pentru tinerii sub 21 de ani sau pentru conducatorii auto cu experienta sub 12 luni produsul inchirieri auto este posibil legal dar prohobitiv din punct de vedere al preturilor practicate de firmele de inchirieri auto prin introducerea unor taxe suplimentare care pot ajunge pana la 45 euro/zi peste pretul normal de inchirieri auto.

La fel ca in orice alta activitate continuitatea este foarte importanta. Din experienta acumulata in cadrul scolii de soferi am constatat cresterea numarului de clienti care ne solicita efectuarea de ore suplimentare de conducere in situatia in care acestia poseda carrnet de conducere de mai multi ani dar care nu au mai condus de la sustinerea examenului!

Faptul ca cineva poseda carnetul de conducere de 5 ani nu inseamna neaparat ca in acest timp a si acumulat experienta in conducerea autoturismului si se califica automat pentru inchirierea unui autoturism la alt pret decat cel oferit unui incepator.

Pornind de la aceasta constatare S.D.S. Automobile Brasov a conceput un produs nou adresat tinerilor sub 21 de ani si celor care au mai putin de 12 luni de la obtinerea carnetului de conducere la preturi comparabile cu cele practicate de firmele de inchirieri auto pentru „clientii normali”.

Produsul se adreseaza Brasovenilor sau celor care viziteaza Brasovul  punctul de preluare si predare fiind la sediul nostru din Brasov.

Fostii elevi ai scolii de soferi S.D.S. Automobile vor beneficia de un discount de 20% din pretul inchirierii pentru acest produs pe o perioada de 12 luni de la obtinerea carnetului de conducere iar dupa aceasta perioada vor avea un discount de 10% din pretul inchirierii autoturismelor pentru  „clienti normali”.

The post Inchirieri auto pentru incepatori ! appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/inchirieri-auto-pentru-incepatori/feed/ 0
Noi reguli – ore suplimentare http://sdsautomobile.ro/noi-reguli-ore-suplimentare/ http://sdsautomobile.ro/noi-reguli-ore-suplimentare/#respond Sun, 01 Nov 2015 11:03:04 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2568 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third] Toamna vine cu schimbari pentru cei care vor sa fie soferi. Daca pica traseul, candidatii trebuie sa faca ore suplimentare de condus inainte dea din nou examenul...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2568" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Noi reguli – ore suplimentare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
scoala-de-soferi-sds-automobile-blog-noi-reguli-ore-suplimentare

Ore suplimentare

Ore suplimentare vs program scolarizare adaptat la elev

Ore suplimentare: daca pica examenul practic – traseul, candidatii trebuie sa faca un curs de 6 ore suplimentare de condus. Cine promoveaza proba teoretica din prima nu trebuie sa o mai repete daca va pica proba practica. Masurile au intrat in viguare din octombrie 2015 in contextul unei directive europene care are ca scop reducerea numarului de accidente.

Orele suplimentare de conducere la scoala de soferi inseamnca ca fiecare candidat va promova cu success examenul practic in functie de progresul inregistrat, cand se poate asigura o buna stapanire a masinii si ca rezultat o mai buna conduita in trafic. Orele suplimentare nu sunt ceva nou pe piata, aceasta reglementare inseamna numai oficializarea conceptului de adaptare a orelor de conducere in functie de progresul inregistrat de elev, fiecare avand un ritm putin diferit.

In prezent la scoala de soferi, cei ce promoveaza examenul teoretic dar pica traseul,  trebuie sa dea din nou ambele examene. Din octombrie insa, cine promoveaza examenul teoretic, poate da examenul practic de cate ori poate pe durata unui an, cu conditia de a urma un curs de 6 ore suplimentare de conducere.

De retinut:

 • daca esti admis la sala, rezultatul este valabil un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica la scoala de soferi;
 • daca pici traseul, poti sustine din nou traseul fara sa mai dai sala, dupa o perioada de cel putin 15 zile calendaristice, trebuie sa platesti taxa de examinare si sa prezinti dovada ca ai facut inca cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de soferi autorizata;
 • sala si traseul se sustin in zile diferite;
 • in cazul in care nu reusesti sa obtii permisul de conducere in termenul de un an de la absolvirea cursului de pregatire teoretica si practica, trebuie sa-ti faci din nou tot dosarul si scoala de soferi.

 Abordarea scolii de soferi SDS Automobile

scoala-de-soferi-sds-automobile-blog-noi-reguli-ore-suplimentare-1

Scoala de soferi in cadrul SDS Automobile a avut de la inceput o aboradare flexibila catre pachetele de scolarizare oferite atat pentru cutia manuala si cea automata: in functie de progresul inregistrat.

Toate pachetele de scolarizare contin ca standard mai multe ore si km ca standard decat ofertele existente pe piata. asta inseamna ca probabilitatea de promovare cu succes a examenului practic este mai mare.

Mai mult, in cadrul scolarizarii si a efectuarii orelor de conducere, exista un timp alocat catre sfarsitul cursului pentru simulari ale examenului practic ce au in vedere in special stapanirea emotiilor candidatilor si obisnuinta cu persone diferite in masina. Emotiile sunt cauza principala a nepromovarii cu succes din prima a probei practice, urmate de neasigurarea corecta in sensurile giratorii si la trecerile de pietoni.

Orele de conducere in cadrul scolii de soferi SDS Automobile se pot programa online de catre elevi si se vor desfasura in diverse parti ale zilei pe parcursul scolarizarii pentru a putea asigura expunerea cat mai mare a conditiilor de trafic.

Alegerea unei scoli de soferi poate fi un proces dificil. De aceea, la SDS Automobile, puteti programa online o zi dorita pentru a asista la o parte din orele teoretice sustinute, cat si pentru a vorbi deschis cu elevii nostri despre desfasurarea orelor de conducere si pregatirea practica.

The post Noi reguli – ore suplimentare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/noi-reguli-ore-suplimentare/feed/ 0
Panouri aditionale circulatie http://sdsautomobile.ro/panouri-aditionale-circulatie/ http://sdsautomobile.ro/panouri-aditionale-circulatie/#respond Mon, 14 Sep 2015 11:37:57 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2388 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third]Panourile aditionale se folosesc numai impreuna cu alte semne de circulatie...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2388" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Panouri aditionale circulatie appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-automobile-scoala-de-soferi-brasov-blog-pic5

Panouri aditionale circulatie

Panouri aditionale circulatie se folosesc numai impreuna cu alte semne de circulatie.

Panouri aditionale circulatie sunt montate pentru a semnala diatanta de la sau pana la care indicatorul rutier are actiune, intervalele orare in care trebuie respectata semnificatia indicatorului, inceputul sau sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, etc.

panouri-aditionale-circulatie

The post Panouri aditionale circulatie appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/panouri-aditionale-circulatie/feed/ 0
Indicatoare de orientare http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-orientare/ http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-orientare/#respond Fri, 08 May 2015 15:39:40 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2158 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third]In acest blog vom aborda indicatoarele de orientare - marcaj cat si cateva explicatii si sugestii...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2158" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Indicatoare de orientare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-indicatoare-orientare

Indicatoare de orientare

Indicatoare de orientare

Indicatoare de orientare.Pentru a deveni un bun conducator auto trebuie sa stii sa te orientezi. In acest blog vom aborda indicatoarele de orientare – marcaj cat si cateva explicatii si sugestii.

Indicatoarele rutiere se monteaza de obicei pe partea dreapta a drumului. Indicatoarele se adreseaza tuturor conducatorilor din sensul de mers. Indicatoarele folosesc forme si culori diferite pentru a delimita semnificatia lor.

g32

 Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii

Este instalat la 100-200 m de o intersectie de drumuri. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale    sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.


g31

Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri

In localitate se amplaseaza la 50-100 m de intersectia denivelata de drumuri, iar in afara localitatii la 100-200 m. In general,  se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

 


g30

Presemnalizarea directiilor indicate

Poate fi intalnit in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie. Are rolul de a informa conducatorul auto despre diferitele  trasee pe care le poate urma.


g29

 Presemnalizarea traseului de evitare a localitatii

Conducatorul auto va intalni acest indicator la 100-200 m de intersectia cu drumul de ocolire a localitatii (indicatorul  marcand tocmai ruta ce permite evitarea localitatii). Pe indicator mai pot fi scrise si alte trasee, spre alte localitati importante.


g27

Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu

Se monteaza in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie cu sens giratoriu. Are rolul de a informa conducatorul auto  asupra diferitelor trasee.


F6

 

 Drum inchis sau deschis circulatiei publice

Se instaleaza pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducatorii de vehicule daca un drum este deschis sau nu  circulatiei publice.


g34

Presemnalizarea traseului de urmat in cazul unei restrictii de circulatie

Conducatorul auto poate intalni acest indicator amplast la 100-200 m de intersectia cu drumul de evitare. Acest indicator  poate fi montat si in orase, avand un caracter permanent (cand indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter  temporar (cand indicatorul este negru pe un fond galben).


g26

 Presemnalizarea pe autostrada pentru parcare

Indicatorul alaturat se monteaza pe o autostrada pentru a indica conducatorilor auto spatiile special amenajate unde pot  parca.


g25

 Presemnalizarea pe autostrada pentru spatiu de servicii

Are rolul de a preciza locul unde se afla spatiul de servicii, pe o autostrada.

 

 


 

g24

Confirmarea directiei de mers pentru autostrada spre localitati mai importante si distantele pana la acestea

 

 


 

g23 Presemnalizarea unui loc periculos, o intersectie sau o restrictie pe un drum lateral

In localitate se amplaseaza la 50-100 m, iar in afara localitatii la 100-200 m de un loc periculos sau de o alta restrictie.


g22

 Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga

Indicatorul se aseaza inainte unei intersectii, care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Are rolul de a orienta conducatorul de vehicul asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze daca vrea sa vireze la stanga.


 

 F14Banda rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in orase, pe drumurile cu mai multe benzi, pentru a informa conduatorul  auto ca una dintre benzi este rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane. Zona de actiune a  indicatorului se termina la prima intersectie.


F15

 Drum fara iesire

Se amplaseaza la intersectia drumului public cu un drum fara iesire.

 


 

F16Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: inainte

 


 

F17Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la dreapta

 


 

F18Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la stanga

 


 

F19Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F20Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F21Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

 


 

F22Banda destinata ciurculatiei vehiculelor lente Este amplasat pe drumurile publice si are rolul de a orienta conducatorii auto asupra benzii pe care se deplaseaza vehiculele lente, cu viteze mai mici decat cea inscriptionata pe panou.

 


 

F23Terminarea benzii de circulatie din dreapta a partii carosabile Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

 


 

F24Terminarea benzii de circulatie din stanga a partii carosabile Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

 


 

F25Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

 


 

g21Viteza minima obligatorie pentru diferite benzi de circulatie Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

 


 

g20Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe acelasi sens de circulatie. Are rolul de a-i obliga pe conducatorii auto sa circule cu o viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicator pentru banda respectiva.

 


 

g35Banda de circulatie rezervata autovehiculelor de transport public de persoane Acest indicator are rolul de a le interzice conducatorilor de vehicule sa circule pe benzile destinate exclusiv transportului public de persoane.

 


g19Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g18Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g17Directia spre localitatea indicata Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.


 

g16Directia de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri Conducatorul auto poate intalni acest indicator la inceputul unei localitati si pe parcurul acesteia. Are rolul de a informa conducatorii de autovehicule destinate transportului de marfuri asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze.


 

g15Directia spre obiectivul turistic Acest indicator are rolul de a-i informa pe turisti in ce directie se afla obiectivele turistice.


 

g14Directia spre obiective locale Indicatorul din imagine se monteaza in localitati pentru a informa conducatorii de vehicule asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la obiectivul local inscriptionat pe indicator.


 

g13Directia spre aeroport Se monteaza la intersectia drumului public cu un drum de acces spre aeroport.


 

g12Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.


 

g11Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.


 

g10Drum national  Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului national.


 

g9Drum judetean Drum judetean Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum judetean. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului judetean.


 

g8Drum comunal Drum comunal Se monteaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum comunal. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului comunal.


 

g7Drum deschis traficului international Drum deschis traficului international Directia drumului deschis traficului international Directia drumului deschis traficului international Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum deschis traficului international.


 

g6Intrare in localitate  Se amplaseaza la intrarea intr-o localitate, marcand inceputul acesteia.


 

g5Intrare in localitate  Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.


 

g4Intrare in localitate Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.


 

g3Iesire din localitate  Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea dintr-o localitate, daca pe urmatorii 300 m nu este instalat un alt indicator care sa indice intrarea intr-o alta localitate.


 

g2Iesire din localitate  Se amplaseaza la iesirea dintr-o localitate.


 

g1Limita de judet Limita de judet Se amplaseaza la intrarea intr-un judet, marcand granita judeteana.


 

The post Indicatoare de orientare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-orientare/feed/ 0
Arta condusului = stiinta de a te opri http://sdsautomobile.ro/arta-condusului-stiinta-de-a-te-opri/ http://sdsautomobile.ro/arta-condusului-stiinta-de-a-te-opri/#respond Tue, 21 Apr 2015 12:24:40 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2097 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third] Stiti desigur in cate secunde poate sa ajunga automobilul dumneavoastra preferat de la 0 la 100 de km/h. Stiti si cati metri ii sunt necesari...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2097" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Arta condusului = stiinta de a te opri appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-automobile-glog-arta-condusului

Stiti desigur in cate secunde poate sa ajunga automobilul dumneavoastra preferat de la 0 la 100 de km/h.

Stiti si cati metri ii sunt necesari  aceluiasi  automobil sa opreasca de la 100 km/h la 0?

Ati observat, cu siguranta, faptul ca la primul contact cu un autoturism nou marea majoritate vrea sa „auda motorul”, accelerand de cateva ori in gol pana in zona rosie a turometrului, marimea zambetului fiind direct proportionala cu numarul decibelilor.

Incercati sa va aduceti aminte daca dupa acest episod ati vazut pe cineva incercand sa vada cum reactioneaza masina la franare si cat de eficiente sunt franele.  Numarul acestora este foarte mic iar daca va ganditi si nu va amintiti sa fi vazut pe nimeni acest lucru este foarte posibil.

Stiinta de a te opri

sds-automobile-glog-arta-condusului1

Chiar si pe perioada scolii de soferi, constientizand sau nu, cu exceptia orei in care invatati plecarea de pe loc si schimbarea treptelor de viteza restul orelor se refera direct sau indirect la cum, cand si unde trebuie sa oprim.

Pentru a putea face acest lucru trebuie sa cunoastem foarte bine reactia si eficienta sistemului de franare al autoturismului pe care il conducem iar in cazul in care conducem un autoturism cu care nu am mai circulat pana atunci, inainte de a ne lansa in ritmul cu care suntem obisnuiti trebuie sa verificam reactia si eficienta sistemului.

La fel cum caracteristicile de putere si cuplu ale motorului  difera de la un model  de autoturism la altul la fel difera si caracteristicile de franare ale acestora.

Daca in majoritatea cazurilor nu este important in cat timp ajungem la o anumita viteza, de fiecare este foarte importanta, chiar vitala, distanta in care ne putem opri.

Data viitoare cand verificati caracteristicile unui automobil nu neglijati partea referitoare la franare, este vorba de siguranta dumneavoastra si a celor dragi.

The post Arta condusului = stiinta de a te opri appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/arta-condusului-stiinta-de-a-te-opri/feed/ 0
Indicatoare de obligare http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-obligare/ http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-obligare/#respond Mon, 20 Apr 2015 20:05:01 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2076 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third]In acest blog vom aborda indicatoarele de obligare - marcaj cat si cateva explicatii si sugestii...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2076" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Indicatoare de obligare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-indicatoare-pbligare

Pentru a deveni un bun conducator auto trebuie sa stii cum sa reactionezi. In acest blog vom aborda indicatoarele de obligare – marcaj cat si cateva explicatii si sugestii.

Indicatoarele rutiere se monteaza de obicei pe partea dreapta a drumului. Indicatoarele se adreseaza tuturor conducatorilor din sensul de mers. Indicatoarele folosesc forme si culori diferite pentru a delimita semnificatia lor.

D1 Inainte

Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata. Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.


D2La dreapta

Se instaleaza pe partea opusa intrarii intr-o intersectie sau suspendat in mijlocul intersectiei, obligand conducatorul auto sa vireze in directia indicata de sageata, dar fara a ocoli indicatorul. Indicatorul actioneaza numai in intersectia inaintea careia este instalat.


D3La dreapta

Se amplaseaza inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa vireze pe directia indicata de sageata, dupa ocolirea indicatorului. Zona de actiune a acestui indicator o constituie intersectia inaintea careia este instalat.


D4 Inainte sau la dreapta

Conducatorul auto va intalni acest indicator inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe una din directiile indicate de sageti. Actioneaza doar in intersectia inaintea caruia este instalat.


 

D5Ocolire

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto trebuie sa il ocoleasca in sensul indicat de sageata. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.


 

D6Ocolire

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto poate sa il ocoleasca pe ambele parti. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.


D7 (1) Intersectie cu sens giratoriu Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.


 

D8 Pista pentru biciclete

Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatoarul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public.


 

D9  Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule

 

 


 

D10Drum pentru pietoni

Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat.

 


D11Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.


D12Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.


 

D13

Viteza minima obligatorie Se monteaza in zona in care se impune o viteza de circulatie minima. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa circule cu o viteza superioara celei inscriptionate pe indicator, dar mai mica decat cea maxima legala admisa pe sectorul de drum respectiv.


 

D14

Sfarsitul vitezei minime obligatorii Se instaleaza in zona in care se termina sectorul de drum cu viteza minima obligatorie.

 


 

D15 Lanturi pentru zapada Se amplaseaza in zonele in care, pe timp de iarna, cand partea carosabila este acoperita de zapada, circulatia autovehiculelor este permisa numai daca cel putin doua roti sunt echipate cu lanturi pentru zapada.


 

D16Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: inainte

 


D17

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la dreapta.

 


D18 Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la stanga.

 


 

The post Indicatoare de obligare appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-obligare/feed/ 0
Indicatoare de interzicere sau restrictie http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-interzicere-sau-restrictie/ http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-interzicere-sau-restrictie/#respond Mon, 20 Apr 2015 19:38:27 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2067 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third]In acest blog vom aborda indicatoarele de interzicere sau restrictionare - marcaj cat si cateva explicatii si sugestii...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2067" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Indicatoare de interzicere sau restrictie appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-indicatoare-restrictie

Pentru a deveni un bun conducator auto trebuie sa stii sa reactionezi la restrictii. In acest blog vom aborda indicatoarele de interzicere sau restrictie.

Indicatoarele rutiere se monteaza de obicei pe partea dreapta a drumului. Indicatoarele se adreseaza tuturor conducatorilor din sensul de mers. Indicatoarele folosesc forme si culori diferite pentru a delimita semnificatia lor.

C1 Accesul interzis

In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza deci restrictia de fata.


C2 Circulatia interzisa in ambele sensuri Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule exceptate.


C3 Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas

Este amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas si a mopedelor, este interzis.


C4 Accesul interzis motocicletelor

Indicatorul acesta se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.

 


C5Accesul interzis bicicletelor

Se intalneste la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

 


C6Accesul interzis ciclometrelor

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.

 


C7 Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri

Se instaleaza la inceputul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de marfuri este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care este inscrisa masa maxima autorizata. Vehiculele destinate transportului de marfuri care nu depasesc aceasta masa au voie sa circule pe sectorul de drum respectiv.


 

C8 Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie

Indicatorul se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie, este interzis.


 

C9  Accesul interzis autobuzelor

Indicatorul din imagine se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis.

 


 

C10

 

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Daca indicatorul se afla numai pe una dintre partile drumului, atunci circulatia pietonilor este interzisa numai pe acea parte. Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala doua indicatoare, cate unul pe fiecare parte.


C11

 

Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala

Se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

 


C12

 

Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu mana

Indicatorul se aseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor impinse sau trase cu mana este interzis.

 


 

C13

 

Accesul interzis tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari

Poate fi intalnit in localitatile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari este interzis.


 

C14

 

Accesul interzis autovehiculelor

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.


 

C15

 

Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractioune animala

Se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor si a vehiculelor cu tractiune animala este interzis.


 

C16

 

Accesul interzis vehiculelor cu latimea mai mare de ? m

Se amplaseaza pe sectoarele de drum cu latime redusa, precum si in intersectiile care preced aceste sectoare de drum. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Latimea inscrisa pe indicator este cu 0,8 m mai mica decat latimea libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.


 

 

 

 

C17

 

Accesul interzis vehiculelor cu inaltimea mai mare de ?m

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum cu inaltime mai mica de 5,10 m (capetele podurilor, pasaje inferioare, etc.), precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Inaltimea inscrisa pe indicator este cu 5 cm mai mica decat inaltimea de libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.


C18

 

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t

Poate fi intalnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa mai mare decat cea inscriptionata pe panou, precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos.


C19 Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie simpla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.


 

 

 

 

 

 

C20Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie dubla mai mare de ?t

Se instaleaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie dubla mai mare decat cea inscriptionata pe panou


 

C21  Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie tripla mai mare de ?t

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie tripla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.


 

C22 Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de ?m

Acest indicator se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decat cea inscriptionata pe panou, este interzis.


 

C23 Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ?m

Se instaleaza pe sectorul de drum unde trebuie pastrata o distanta minima intre autovehicule. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscrisa lungimea sectorului de drum pe care se impune restrictia. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor.


 

C24 Interzis a vira la stanga

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la stanga, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.


C25  Interzis a vira la dreapta

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.


 

C26

Intoarcerea interzisa

Are rolul de a interzice intoarcerea in zona respectiva, deoarece daca s-ar executa aceasta manevra ceilalti participanti la trafic ar putea fi pusi in pericol.


C27 Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa

La intalnirea acestui indicator depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, este interzisa. Conducatorul auto care intalneste acest indicator nu are voie sa depaseasca niciun vehicul cu motor, cu exceptia motocicletelor fara atas, insa are voie sa depaseasca vehicule simple (biciclete, vehicule cu tractiune animala, vehicule impinse sau trase cu bratul). Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor, daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers (unde ii inceteaza practic actiunea).


 

C28Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor – daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo alta restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers.


 

C29 Limitare de viteza

Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulatie a vehiculelor trebuie limitata. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul limitarii de viteza sau Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca indicatorul este insotit si de un panou cu numele localitatii, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.


 

C30  Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule

Se amplaseaza pe sectorul de drum unde viteza de circulatie trebuie limitata pe categorii de autovehicule. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca acest indicator este insotit si de indicatorul de localitate, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.


C31Claxonarea interzisa

La intalnirea acestui indicator claxonarea este interzisa in intervalul orar 6.00 – 22.00 (intre 22.00 – 6.00 se interzice prin lege claxonarea in orice localitate). Poate fi insotit de indicatorul de localitate, caz in care restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii.


 

C32  Vama Se amplaseaza inaintea punctului vamal. La intalnirea acestui indicator, conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca la punctul vamal.


 

C33 Taxa de trecere Indicatorul se aseaza inaintea unei zone prin care trecerea este permisa numai dupa ce se plateste o taxa.

 


 

C34 Control Politie Conducatorul auto poate intalni acest indicator inaintea unei zone in care este prezenta politia.

 


C35 Sfarsitul tuturor restrictiilor

Indicatorul din imagine se monteaza in zona in care se termina o restrictie (cand pentru aceasta nu exista un indicator specific) ori atunci cand se termina zona de actiune a doua sau mai multe indicatoare de restrictie.


C36 Sfarsitul limitarii de viteza

Are rolul de a preciza sfarsitul sectorului de drum pe care era impusa limitarea de viteza.

 


 

C37 Sfarsitul interzicerii de a depasi

Este instalat in zona in care se termina interzicerea de a depasi.

 


C38 Stationarea interzisa

La intalnirea acestui indicator stationarea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.


C39  Oprirea interzisa

Se afla instalat in locurile in care oprirea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.


C40 Stationare alternata

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele impare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.


C41 Stationare alternata

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele pare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.


C42 Zona de stationare cu durata limitata

Conducatorul auto va intalni acest indicator in locurile cu durata de stationare limitata. Poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt specificate intervalele de timp in care actioneaza indicatorul sau daca se percepe o taxa pentru stationare. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la intalnirea indicatorului Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.


C43  Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata

Are rolul de a preciza sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

 


 

C44Zona cu viteza limitata la 30 km/h

Este instalat in zona in care viteza de circulatie trebuie limitata la 30 km/h.

 


 

C45 Sfarsitul zonei cu vitiza limitata la 30 km/h

Este amplasat la sfarsitul zonei in care viteza de circulatie era limitata la 30km/h.

 


 

C46 Accesul interzis vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile

Se monteaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile este interzis (in general in zonele intens populate sau in zonele unde prezenta unor astfel de substante ar constitui un pericol).


 

C47  Accesul interzis vehiculelor care transporta marfuri periculoase

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta marfuri periculoase este interzis.


C48 Accesul interzis vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele

La intalnirea acestui indicator accesul vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele este interzis.

 

 


 

The post Indicatoare de interzicere sau restrictie appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-interzicere-sau-restrictie/feed/ 0
Avantaje – cutie de viteze automata http://sdsautomobile.ro/avantaje-cutie-de-viteze-automata/ http://sdsautomobile.ro/avantaje-cutie-de-viteze-automata/#respond Mon, 20 Apr 2015 09:34:56 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=2007 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third] Odata cu aparitia primului automobil au inceptut si eforturile de imbunatatire constanta a acestuia. S-au luat in vedere atat performanta cat si cat si siguranta in exploatare pe care...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=2007" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Avantaje – cutie de viteze automata appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-automobile-blog-cutie-automata

Odata cu aparitia primului automobil au inceptut si eforturile de imbunatatire constanta  a acestuia. S-au luat in vedere atat performanta cat si cat si siguranta in exploatare pe care deplasarea cu un automobil trebuie sa o ofere atat ocupantilor automobilului cat si celorlalti participanti la trafic.

Producatorii de automobile au dezvoltat sisteme de siguranta active care permit automobilului sa corecteze eventualele greseli ale conducatorului si prevenirea unor situatii periculoase. Sistemele antiblocare la franare, antipatinare la pornire, stabilitate in viraje si directie activa sunt deja in echiparea standard a marii majoritati a automobilelor.

Odata cu marirea traficului s-au introdus cutiile de viteza automate plecand de la aceleasi  premise de siguranta rutiera si confort in exploatare.

 Utilizarea unui automobil dotat cu cutie de viteze automata

sds-automobile-blog-audi-a6-cutie-automata

Utilizarea unui automobil dotat cu cutie de viteze automata permite concentarea atentiei la conditiile si situatiile aparute in trafic fara a mai fi nevoie sa schimbati treapta de viteza pentru adaptarea acesteia la caracteristicile dinamice dorite. Toate aceste lucruri sunt facute in mod automat. Mai mult decat atat, cutia de viteze automata perimite sa aveti in permanenta ambele maini pe volanul automobilului, lucru esential pentru o reactie prompta.

Cutiile de viteza automate moderne au posibilitatea de a rula mai multe programe de schimbare a treptelor functie de situatia in care va aflati si anume: program economic, program normal si program sport raspunzand astfel si celor cu pretentii „sportive” . Sincronizarea cutiei de viteze cu calculatorul motorului va permit rularea in conditii optime atat din punct de vedere al caracteristicilor dinamice cat si al celor de consum.

 • Veti pleca de pe loc intotdeauna in treapta I
 • Pentru a pleca de pe loc trebuie numai sa ridicati piciorul de pe frana
 • Nu veti opri niciodata motorul pentru ca nu ati selectat treapta de viteza corecta
 • Nu veti mai schimba de cateva zeci de ori treapta de viteza intre 2 intersectii
 • La depasire, prin apasarea brusca a acceleratiei, cutia automata va schimba inapoi numarul de trepte necesare
 • La oprire nu trebuie decat sa tineti piciorul pe frana
 • Veti avea tot timpul ambele maini pe volan
 • La viteza de croaziera cutia automata alege treapta de viteza in care veti avea consumul minim.

The post Avantaje – cutie de viteze automata appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/avantaje-cutie-de-viteze-automata/feed/ 0
Indicatoare de prioritate http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-prioritate/ http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-prioritate/#respond Mon, 20 Apr 2015 08:46:58 +0000 http://sdsautomobile.ro/?p=1994 [one_third]SDS Automobile Blog[/one_third]In acest blog vom aborda indicatoarele de prioritate - marcaj cat si cateva explicatii si sugestii...
 
[button link="http://sdsautomobile.ro/?p=1994" color="black"] CITESTE MAI DEPARTE >[/button]

The post Indicatoare de prioritate appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
sds-automobile-blog-indicatoare-prioritate-blog

Pentru a deveni un bun conducator auto trebuie sa stii cand ai prioritate dar si cand trebuie sa o cedezi. In acest blog vom aborda cele mai importante indicatoare de prioritate – marcaj cat si cateva explicatii si sugestii.

Indicatoarele rutiere se monteaza de obicei pe partea dreapta a drumului. Indicatoarele se adreseaza tuturor conducatorilor din sensul de mers. Indicatoarele folosesc forme si culori diferite pentru a delimita semnificatia lor.

P3Drum cu prioritate

Indicatorul acesta se instaleaza la inceputul drumului cu prioritate sau inaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Are rolul de a anunta conducatorul auto ca are prioritate in intersectiile in care va patrunde. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedeaza trecerea. Cand este amplasat inaintea unei intersectii, acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate.


P4Sfarsitul drumului cu prioritate

Indicatorul Sfarsitul drumului cu prioritate se amplaseaza la 50-200 m de locul unde inceteaza prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, avand rolul de a informa conducatorul auto ca in urmatoarea intersectie in care va patrunde, toate drumurile vor fi de aceeasi categorie si se va aplica regula prioritatii de dreapta.


P5Prioritate pentru circulatia din sens invers

Se monteaza pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt, fiind precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului pierde prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule carora li se adreseaza acest indicator.


P6Prioritate fata de circulatia din sens invers

Montat pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului are prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus.


P1Cedeaza trecerea

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda in intersectie. Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate.


P2Oprire

Indicatorul Oprire este instalat pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar, cand vizibilitatea este redusa. Conducatorul de vehicul care intalneste acest indicator este obligat sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, fara a depasi coltul intersectiei, si sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar.


The post Indicatoare de prioritate appeared first on Scoala de soferi Brasov SDS Automobile.

]]>
http://sdsautomobile.ro/indicatoare-de-prioritate/feed/ 0